schijnoplosser

No public Twitter messages.

Lang leve traagheid

Traagheid heeft iets schoons. Wellicht omdat het schaars is. Ik kan me goed voorstellen dat in de middeleeuwen de traagheid van het bestaan martelend was. De middeleeuwen waren natuurlijk ook wel erg lang traag.

Tussen alle gejaagdheid en snelle retoriek, tussen al het populistische geschreeuw en alle overtrokken emotionele gekrenktheid en tussen alle geveinsde verontwaardiging is traagheid een oase. Waar heeft men nog de tijd voor traagheid? In kloosters? Wellicht, maar ook in de rechtszaal.

In een uitstervend tempo wordt uit de doeken gedaan waarom Wilders uitspraken niet deugen of waarom het er niet toe doet of de uitspraken waar zijn of onwaar zijn. De argumenten zijn niet beter of anders dan in de krant valt te lezen. (‘anderen vinden het ook’, ‘hij lijkt op Hitler’, ‘hij generaliseert’, ‘iemand is gekwetst door wat hij zegt’). Het aardige is dat uitgebreid uit de doeken wordt gedaan waarom en waardoor. Niemand kan na deze rechtszaak beweren dat de rechters zich hebben laten leiden door hijgerige populistische tendenzen. Ze laten zich uiteraard wel leiden door halve waarheden, maar er zijn nu eenmaal te weinig hele waarheden.

De juristen graven, sleuren, zoeken, miereneuken en muggenziften, slepen, kabbelen, maken omwegen en treden zijpaden. Het gaat over wetenschap, juridische interpretaties, maatschappelijke tendenzen, journalistieke beeldvorming en meer.

Het blijft een onzinnige en tamelijk onmogelijke rechtszaak, maar ik kan me voorstellen het zelfs prettig is om zo veroordeeld te worden, laat staan vrijgepleit. Rechtspraak rules.

Tags: ,

Reageer

  • over schijnoplosser

  • Schijnoplosser blogt, praat en uit zich anderwijs. Schijnoplosser lost uw problemen op met schijnoplossingen. Ervaar schijnoplossingen en u schijnt uzelf te overstijgen. De schijn zit in uzelf, het overstijgen moet geen probleem zijn.